Recomandarea tag-urilor Flickr

Adnotarea pozelor de catre utilizator reflecta perspectiva personala si contextul important pentru proprietarul pozei si audienta ei. S-a dorit obtinerea unor recomandari eficiente si relevante pentru o varietate mare de poze.
Flick a efectuat o caracterizare a comportamentului in ceea ce priveste punerea de tag-uri pozelor, pe baza careia a construit un sistem de recomandare si evaluare a tag-urilor.
Flickr este un servicu on-line de photo-sharing care contine sute de milioane de poze care sunt uploadate, organizate si adnotate de peste 8,5 milioane de utilizatori inregistrati.
Pentru inceput a trebuit sa se afle cum pun oamenii tag-uri, la ce pun tag-uri si de ce. Privind distributia poza-tag s-a observat ca majjoritatea pozelor sunt adnotate cu doar cateva tag-uri.
Oamenii pun tag-uri cel mai frecvent despre locatii (28%), artefacte sau obiecte (16%), oameni sau grupuri (13%), actiuni sau evenimente (9%), si timp (7%).
Co-aparitia tag-urilor este cheia abordarii metodei de recomandare a tag-urilor si functioneaza bine numai daca se bazeaza pe o cantitate mare de date ajutatoare. Cea mai buna metoda a fost normalizarea numaratorii co-aparitiei cu frecventa generala a tag-urilor. Exista doua metode diferite de normalizare: simetrica si asimetrica.
Tag-urile au fost clasificate in trei categorii: definite de utilizator (U), care cuprinde tag-urile pe care un utilizator le pune unei poze, tag-uri candidate (C), care cuprinde o lista cu primele m tag-uri cu cele mai multe co-aparitii, si tag-urile recomandate (R), care cuprinde o lista cu primele n dintre cele mai relevante tag-uri produse de sistemul de recomandare.
Pentru un set dat de tag-uri candidate este nevoie de un pas de agregare a tag-urilor pentru a produce lista finala de tag-uri recomandate, atunci cand exista mai mult de un tag definit de utilizator. Au fost definite doua strategii de agregare. Prima strategie este bazata pe votare si nu tine cont de valorile de co-aparitie ale tag-urilor candidate. A doua strategie este bazata pe insumare si se foloseste valorile de co-aparitie pentru a produce clasificarea finala.
Mai departe, se foloseste o procedura de reclasificare care promoveaza tag-urile candidate care au anumite proprietati. Exista mai multe aspecte dupa care se face promovarea. Promovarea stabilitatii: considera ca tag-urile definite de utilizator care au frecventa foarte mica de aparitie sunt mai putin de incredere decat decat cele cu frecventa mai mare si vor fi promovate acele tag-uri pentru care statisticile sunt mai stabile. Promovarea descrierii: tag-urile cu frecventa de aparitie foarte mare au probabilitate mare de a fi prea generale pentru poze individuale. Promovarea rangului: Valorile co-aparitiei tag-urilor produc estimari bune in ceea ce priveste relevanta unui tag candidat pentru un tag definit de utilizator.

0 comentarii:

Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire